Saturday, December 25, 2010

Jom try buat waffle

Beberapa ari lepas, hana teringin makan waffle cam dekat pasaraya tu. Nie terpengaruh cerita chipmunks la nie. Tengok chipmunks tue nyorokkan waffle bawah carpet dan makan waffle yang penuh berkrim tu. SEDAPNYEEEER!! Adoi tiba2 ngidam. Patu esoknya hana pun pergilah google2 resepi waffle. Wffle coklat ada, waffle biasa ada and waffle simple pun ada. Hana tengok resepi tu. "Eh! betul ke resepi dia mcm nie". Macam tak percaya. Nampak cam kompilkated tapi senang je. hehehe. Hana ckplah kt adik hana yang umur 10 tahun tu, "Adik pun leh wat dik". Haha. Lagi sedap makan ngan aiskrim. Otak mula dah merancang sesuatu nih. Leh wat bisnes depan umah nie. hehehe. Hana nak kongsikan resepi tu kat sini. Hana berkali-kali gak fikir nak letak ke gambar waffle Hana. Sampai tak tidur tujuh hari tujuh malam. Ececeh ok itu tipu. Malulah. Bukan tak sedap. Sedap tau sehingga gigitan terakhir. Ceit! masuk bakul angkat sendirik pulak. Tapi rupa dia tak cantik. Hehe sebab umah Hana tak ada waffle maker ok. Jadi Hana and adik-adik pergi wat dalam kuih cara maker and sandwich maker. Ngekk betul kitorang. Punyalah nak makan waffle. Oklah. Nie first try.




Resepi waffle coklat ----->>


1/ cawan sebuk koko
62 gram or 2 sudu  butter or majerin
3/4 cawan gula
2 biji telur
2 sudu teh esen vanila
1 cawan tepung + 1/2 sudu teh baking soda or powder + 1/2 sudu teh garam
1/2 cawan susu segar (tapi Hana letak susuk dutch lady perisa original) + 1 1/2 sudu teh cuka


Cara membuatnya


Gaul serbuk koko, butter and gula.  Pastu masukkan telur sibik demi sebiji. Kemudian, masukkan pulak esen vanila. Pastu masuk semua bahan-bahan lain. Gaul semua samppai sebati.




Resepi waffle biasa --->>


2 biji telur
3/4 cawan susu segar
1 cawan tepung
1 1/2 sudu teh baking powder
1 1/2 sudu teh gula
1 1/2 garam
2 table spoon minyak sayur


Cara membuatnya


Pukul telur sehingga berbuih sedikit. Campur susu dan kesemua bahan lain. Gaul sehingga sebati. Hehe yang nie Hana gi letak kaya sebagai inti dia. Rasa dia cam kayaball la pulak.


p/s : Panaskan dulu waffle maker tu and jangan tuang telalu banyak or sedikit. Orang tua-tua cakap, lau nak makanan tu jadi or sedap gaul ikut arah lawan jam. Haha tatau la pulak pasal apa. Nanti la tanya nenek.








Sorry la lau rupe waffle nie cam telur dadar. Hehe takdek waffle maker... Burukkan



5 comments :

MéuzAngelo™ XXIII said...

sedap tak?

miss blossom said...

sedap la...saya yang wat... hehehe gurau je... entahlah...try la wat.

Azyie said...

hahaha..pew kew pelik benau upe nye 2...

ayulunera said...

waa...kretipnye....mcm care wat lempeng ke??

alinac lover said...

hehe..telur dadar sama je rupanyer ek