Wednesday, December 19, 2012

Resepi Black Pepper Chicken Chop Mudah =)

Assalamualaikum. Annyeong haseyo! :) fuuhh! finally I did it by my own. Sebab teringin sangat nak makan, maka saya pun do it by myself. Entahlah sedap ke tak. Tapi my lil sister siap suruh pergi goreng lagi ayam sebab dah habis dan nak tambah. Agaknya sedap kott. hee. Over pulak. haish. Resepi ni ringkas je. Saya ambil dari buku resepi chef Hanieliza. Tapi ubah sikit mengikut selera sendiri. huhu. Nak tengok hasilnya? tadaa.....




bahan-bahan untuk ayam:

2 ketul paha ayam
4 sudu makan tepung serbaguna/ayam goreng
1 sudu besar lada hitam (tumbuk)/serbuk lada putih
2 biji bawang putih (optional)
1 cawan minyak masak

cara-cara membuat:

1. Debone kan ayam (kalau malas boleh biar je) dan bersihkan.
2. Perap ayam dengan lada hitam/putih dan bawang putih selama beberapa jam.
3. Salutkan ayam dengan tepung serbaguna/ayam goreng
4. Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga masak.

..........................................

bahan-bahan untuk sos lada hitam:

 1/2 labu bawang besar/holland (dipotong dadu, ditumbuk atau dikisar pun boleh)
1 ulas bawang putih (dicincang)
 2 sudu makan lada hitam (dikisar)
2 sudu makan sos tomato
 2 sudu makan kicap (boleh jugak ikut selera masing-masing)
1 cawan air rebusan tulang ayam/ stok ayam/ kiub ayam
1 sudu teh tepung jagung (dibancuh dengan air) (tepung gandung pun boleh kalau tak ada)
2 biji kentang (direbus dan dilenyek)
garam dan sedikit gula
minyak untuk menumis

cara membuat sos lada hitam:

1. Tumis bawang besar dan bawang putih.
2. Masukkan air rebusan tulang ayam/ stok ayam/ kiub ayam
3. Apabila sudah sedikit pekat, masukkan sos tomato, lada hitam, kicap, bancuhan tepung dan kentang yang lenyek.
4. Kacau sehingga sebati dan masak megikut kepekatan sos yang dikehendaki. 
5. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
6. Hidangkan kuah dengan ayam yang telah digoreng tadi.

Mudah dan senang je kan. Selamat mencuba. Kamsahamnida. Syukran :)