Thursday, December 13, 2012

Balaghah

Assalamualaikum. Annyeong haseyo! Ahlan wa sahlan wa marhaban bikum~. :D. Pernah dengar nama balaghah tak? Ini bukan nama tempat tau. Tadi, masa tengah baca-baca blog orang lain dan diorang pandai cakap Arabic. Wahh, pandainya dan rasa rindu nak belajar Arab datang tiba-tiba. Masa form 1 dulu, Arabic la subjek yang paling tidak suka. Yela kan asyik fail je. Tak faham pulak tu. Bila dah berjaya dapat A masa PMR. Rasa sayang nak drop masa SPM. Tapi time SPM, kecundang pulak. Dapat B je. Tapi sekarang bahasa Arab saya dah tumpul.

Berbalik pada topik asal, balaghah ni adalah pepatah atau perumpamaan Arab. Saya suka topik ni. Sebab kita boleh tahu banyak pepatah Arab dan kiranya sebagai motivasi jugaklah kalau tengah 'down' ke or gembira ke dan sebagainya. Contoh pepatah yang masih ingat lagi, kalau nak exam je mesti orang akan cakap 'man jadda wa jada' (siapa berusaha dia berjaya) or 'man zara'a hasoda (siapa menanam dia yang menuainya). Ha! lagi satu pepatah yang paling popular. 'Al ilmu bila amalin ka syajaratin bila tsamarin' (ilmu tanpa amal umpama pohon tidak berbuah). 

Indahkan bahasa Arab. Teringat kenangan masa sekolah dulu kena hafal nahu, fi'il, zaraf dan sebagainya. Bagi adik-adik yang taksub kat k-pop tu. Boleh belajar Korean sebab dapat tambahkan pengetahuan dan sekadar menuntut ilmu atau bahasa lain. Tapi jangan lupa Arabic lagi penting. Yela, masa kita pergi haji nanti takkan kita nak cakap Korean pulak kan. Ha, masa tula Arabic penting. Kita boleh guna masa pergi umrah, haji atau melawat negara-negara Arab kan. Plus bahasa Arab kan bahasa syurga. Ma'as salama. :)